Посетила съм връх Мусала и искам да разкажа за своите преживявания. Мусала е най-прекрасно място за приключения и незабравими моменти! Там можеш да се насладиш на красивата планинска природа, да изкачиш върха и да видиш невероятни гледки. Можеш да се разходиш по планинските пътеки, да снимаш природата или да се отдадеш на пикник сред зелените поляни. Ако си любител на зимните спортове, Мусала предлага и възможности за зимни спортове- ски и сноуборд. Със сигурност ще създадеш незабравими спомени на това красиво място! Да не забравяме, че този рай на земята не е къде да е, а в България! Това е моята родина! Тук съм родена, тук съм израснала и тук ще живея!
Аз имах едно невероятно преживяване под върха на планината през лятото с моите най-добри приятелки. Тъкмо се бях върнала от чужбина, където живеехме с моето семейство. Организирахме си да къмпингуваме в планината, под връх Мусала. Дълга беше уговорката с нашите родители, нали знаете, те винаги се притесняват за нас- от това, от онова, но в този случай склониха да ни пуснат, защото с нас имаше опитен планинар, пък и ние бяхме добре подготвени. Взехме си и шатри, спални чували и всичко необходимо за една нощ под върха. Вечерта, когато изгряха звездите, си сложихме топли дрехи и седнахме около огъня. Разказвахме истории, пеехме и гледахме как огънят се превръща в танцуващи пламъци. Забравихме за телефоните за миг! Беше толкова специално да се наслаждаваме на момента заедно, далеч от градския шум и стреса. С усмивки на лицата ни и сърцата ни пълни с радост, наистина се усетихме близо и свързани една с друга. Освен къмпинга и огъня имаше и други забавни неща, които направихме в планината. Например, смеехме се и снимахме красивите пейзажи наоколо. Имахме моменти, в които си играехме и разрешавахме гатанки или забавни игри за разтоварване на нашите претоварени от ежедневието мозъци. Също така си приготвихме вкусна храна и я споделяхме заедно. Всичко това направи нашето преживяване под върха наистина незабравимо и специално.
Но случи се нещо, което никой от нас не беше очаквал и помислял дори и в сънищата си…. Така както си говорим и се смеем, Вили, една от нашите луди приятелки, забеляза, че от върха се спуска надолу по склона едно бяло сияние. Всички зяпнахме учудени с отворени уста. Разтъркахме очи, помислихме си, че ни се спи и ни се привижда.
Не беше така. Белият облак се спускаше към нас, бавно и сигурно. Нямаше време да се уплашим, защото чакахме да видим що за чудо е това! И в един момент пред нас, ама съвсем до нас, близо до огъня, пристъпи едно чудно красиво момиче. Тя беше облечена в бяло. Одеждата й беше толкова фина и ефирна, че при всяко нейно движение потрепваше. Чертите на лице й бяха толкова нежни сакаш кадифе! Интересното беше, че това чудно създание не говореше, не каза нито дума. Само се усмихваше и обиколи всяка от нас, завъртя се, лекичко ни погали по косите и както беше дошла, така си отиде. Бавно тръгна нагоре по клона в тъмнината и след време се виждаше само бялото сияние. Малко по- късно изчезна напълно. Ние се спогледахме и отначало никой нищо не каза, но всички си мислехме едно и също- самодива! Беше ни посетила самодива! Всички сме чували нашите баби и прабаби да разказват истории за самодиви, в които вярват, че са истински. Чели сме за тези приказни същества и си мислехме, че са плод на народната фантазия. Ние сме друго поколение, не се хващаме лесно на фантастика! Сега и друго. Тази магия се случи пред нас! А защо ли беше дошла? Може би от любопитство или да ни предупреди безмълвно да пазим природата, нейният дом. А може би просто да ни благослови. Май за всичко това. Заспахме така, както никога не сме спали- дълбоко и непробудно, пречистени и успокоени сякаш наплискани с жива вода от самодивата.
На сутрина никой нищо не каза, само се усмихвахме, убедени в правотата на това, което се случи през нощта. Вълнуващо беше, когато рано видяхме изгрева на слънцето да ни поздравява. Беше невероятно да гледаме как небето се оцветява в различни нюанси от розово и оранжево. Това беше едно от най-красивите гледки, които съм виждала и сигурна съм, че би впечатлило всеки! Под върха тази нощ се случи едно от най-прекрасните преживявания, които никога няма да забравя! Не само аз, а цялата компания. Чудо на чудесата!